Vitamíny/Vitamins

Zdravím všechny! Neuvěřitelně po několika měsících mám spoustu nápadů na inspirativní články a cítím, že nastal čas, kdy je vhodné se k blogování vrátit. Důvod je jednoduchý - moje nápady mi nepřišly tak přínosné a psát články o tom, co píše každý a samotnou by mě nezajímalo? To mi nepřišlo úplně vhodné. Věděla jsem, že blog mazat nebudu, protože psaní mě baví a naplňuje a ještě víc mě baví číst názory a odezvy od čtenářů. Avšak psát články z donucení, jen abych si "udržela chod blogu" není správné. Chci, aby psaní článků bavilo i mě a čtenář si z nich odnesl co nejvíce poznatků nebo inspirace. 

Co je u mě nového? Prakticky nic. Stále studuji na vysoké škole přírodní vědy, baví mě pohyb, který se teď přiznám trošku flákám, protože letošní zkouškové období opravdu stojí za to, ale to vám ani nemusím povídat. Minulý rok jsem získala akreditaci v oblasti výživy a letos (tedy vlastně už také loni) v listopadu jsem si splnila další malý sen a tím byla licence na instruktora fitness. 

Dnešní článek bude o vitamínech, protože jejich přísun je zcela nezbytný a z vlastní zkušenosti mám 100 % potvrzeno, že jejich příjem opravdu funguje. Vitamíny vznikly jak jinak než z latinského slova Vita=život a amin, to jsou jednoduše organické sloučeniny. Vitamíny jsou látky esenciální, což znamená zcela nezbytné pro organismus, protože naše tělo si je nedokáže samo vytvořit. 
Vitamíny dělíme na dvě skupiny: 
a) rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B, kyselina askorbová - C)
b) rozpustné v tucích (A, D, E, K)
Setkáváme se se třemi pojmy související s přísunem vitamínů:

1. HYPOVITAMINÓZA - ta se vyskytuje v dnešní době poměrně často a jedná se o částečný nedostatek některého vitamínu, projevy mohou být různé, záleží jaký vitamín tělo postrádá, ať už od bolesti hlavy, únavy, onemocnění trávicího traktu, chudokrevnosti, osteoporózy přes různé další dysbalance, které okamžitým přísunem vitamínů odstraníme. 

2. HYPERVITAMINÓZA - je naopak "předávkování" vitamínem. Cože, vitamíny se můžeme předávkovat? Ve své podstatě ano. Těmi, které jsou rozpustné v tucích. Nadbytek vitamínu ve vodě jednoduše "vyčůráme", proto je mimochodem dobré znát zhruba denní přísun například vitamínu C, protože některé farmaceutické společnosti nabízí "supervitamíny" za "superdrahou cenu" jejichž obsah je mnohem větší než DDD (doporučená denní dávka), ale ten přebytek se z těla stejně vyloučí ven pomocí ledvin. Teď už k tomu předávkování A, D, E, K. Zaprvé tak velký nadbytek je až toxický pro játra. Může dojít k poškození ledvin, pocity na zvracení, průjmy a žaludeční potíže.

3. AVITAMINÓZA - jedná se o úplný deficit vitamínů. Dnes v rozvojových zemí se můžou objevit výjimky, ale případy lidí trpící avitaminózou jsou zcela ojedinělé. Na nedostatek vitamínů trpí chudé země například Afrika. Deficit C způsobuje krvácení dásní, tento vitamín je spojován s chorobou kurděje. 

Deficity u vitamínu B:
B1 - beri beri - nervové poruchy, postižení srdce
B2 - chronická hepatitida
B3 - pelagra - svalová slabost, změn barvy kůže
B6 - praskání koutků
B7 - únava, pocity na zvracení
B9 (listová kyselina) - velmi důležitý přísun v těhotenství - rozštěp neurální trubice
B12 - vede k rozvoji anémie 

Není pravidlem přijímat vitamíny v doplňcích stravy, pokud máme kvalitní, pestrý a vyvážený jídelníček není potřeba doplňky užívat. Vitamíny jsou široké téma, které mě baví a mohla bych o něm psát dlouho, ale pokud by vás téma zajímalo podrobněji, ráda na něj sepíšu víc článků, které bych rozdělila do několika kategorií. Cílem dnešního článku vám bylo napsat základní informace o tom, co vlastně vitamíny jsou, co dělají a jakou paseku mohou způsobit jejich nedostatky. 



Hi everyone! Welcome to my blog. This is the first post when I try to write in english. At first, my "english language" is very very basic, so sorry for my mistakes. I have a lot of ideas and inspirations for you. A few months ago my blog was stopped, because of me. I need some time for myself. I don´t have adequate ideas for my post, but now I am back. I am looking forward to your opinions and feedback.

What´s new? Practically nothing. I still studying at high school Plant Medicine. Yoga makes me happy. Last year I get two certifications - nutritionist and fitness instructor.

Today's post will be about vitamins. Vitamins are essential. Our organism needs them because our body cannot synthesize them. Vitamins originated from Vita = life and amine = simply organic compounds.

Vitamins are divided into two groups: 

a) soluble in water (B vitamins, ascorbic acid - C) 

b) fat-soluble (A, D, E, K) - they are soluble in organic solvents and are absorbed and transported in a manner similar to that of fats.

There are 3 variants of vitamin intake:

1)HYPOVITAMINOSIS -  Nowadays hypovitaminosis occurs relatively frequently. A human miss some vitamin. Cause of deficiency can be different for example headaches, fatigue, diseases of the digestive tract, anemia, osteoporosis through other imbalances.

2)HYPERVITAMINOSIS - it´s a overdosed by some vitamin. What? Can we really overdorsed by some vitamin? Basically yes. Those that are fat-soluble. We simply "pee" the excess vitamin in the water, so by the way it is good to know about the daily intake, such as the daily intake of vitamin C, because some pharmaceutical companies offer "supervitamins" at a "super expensive price" whose content is much higher than DDD (recommended daily allowance), but the excess is still excreted out of the body by the kidneys. Now about fat-soluble A, D, E, K. A large dose can be toxic for kidney, we can have stomach problems - diarrhoea, nausea, vomiting.

3)AVITAMINOSIS - it´s a definitely absence of vitamins. Avitaminosis is a problem. I have a seminar work on this issue. Luckily people which suffering avitaminosis is few. Deficiency of vitamins is in coountries as a South-Afrika, Asia. Deficiency of vitamin C cause scurvy - you can remember on sailor. It was discovered that sauerkraut is a prevent of scurvy. Why? Because of content of vitamin C.

Vitamin B deficiencies: 
B1 - beri beri - nervous disorders, heart disease 
B2 - chronic hepatitis 
B3 - pellagra - muscle weakness, skin color changes 
B6 - cracking corners 
B7 - fatigue, nausea 
B9 (folic acid) - a very important supply in pregnancy - cleft neural tube 
B12 - leads to the development of anemia

It´s not a rule take vitamins in food supplements when you have a high-quality, varied and ballanced diet. Vitamins are a big topic, which I enjoy. I can write  about them several hours. If you enjoy vitamins just like me and if you have interest next post about them, so tell me your opinion down in comments. Thanks. A goal of today´s post: tell you basic important information about vitamins, what is "vitamin", what vitamins do a what can a deficiency of vitamins make with our body. 


S láskou N.
With love N.

Komentáře

  1. Já vitamíny vůbec neberu... v podobě kapslí a tak. Vitamíny mám jen z jídla, ovoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak by to mělo v ideálním případě být :) ale málokdo si umí spočítat kvalitní příjem a pohlídat si doporučenou denní dávku.

      Vymazat
  2. Skvělý článek, vitaminy jsou opravdu hodně důležité a já sama beru pravidelně Omega 3 a vápník, hořčík, zinek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty také užívám. Dokonce uvažuji o omega 3 čistě v oleji nemyslím rybí to bych se musela hodně kousnout :D ale konopný olej obsahuje právě tyto mastné kyseliny a předešla bych zároveň plnidlum, které jsou v kapslích.

      Vymazat
  3. Já pravidelně užívám vitamin C a pak taky vitaminy na oči.

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda absolutně nedokážu fungovat bez C, minimálně v zimě a protože mám od těhotenství minimum vitamínů D tak beru i Decko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vitamin C také užívám zejména v zimě, dokonce je již dokázané, že svým způsobem podporuje imunitní systém. Doporučuji co se týče vitaminu C přečíst si knihu Jak déle žít a lépe se cítit od Linuse Paulinga :) N.

      Vymazat
  5. Nikolo, děkuji za návštěvu na mém blogu.
    Příspěvek jsem si ráda přečetla, není od věci si tyto skutečnosti občas zopakovat.
    Občas si nějaký doplněk koupím - teď hlavně zinek a vitamín C.
    Přeji hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný a přínosný článek :). Já to mám s vitamíny takové na střídačku, někdy něco beru, pak zas ne :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky jsi to shrnula :) já na vitamíny psala praci na střední a pak je měla i v rámci bakalářské práce :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem ráda, že jsi zpátky, tvé články jsem měla ráda!
    I tento je super, zrovna řeším, jaké vitaminy a doplňky stravy kdy a jak brát, a říkala jsem si, že si o nich musím více načíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee to mám velkou radost! :)) Tak snad další články nezklamou :D

      Vymazat
  9. Interesting post. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  10. To je skvělý článek! Vitamíny rozhodně potřebuji a tenhle článek mi v tom neskutečně pomohl se v tom zorientovat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji, to mi udělalo velikou radost a jsem moc ráda, že ti článek něco dal :) Hned mám chuť napsat další na takové téma. N.

      Vymazat
  11. Moc pěkný vzdělávací článek, úplně vzpomínám na hodiny biologie! Jinak já vitaminy jako doplňky moc neberu, snažím se mít splněno v jídelníčku. Je ale pravda, že v zimě jsem zařadila navíc tabletky se zinkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se zastávám i já :) Pokud někdo perfektně zvládá nutriční znalosti nebo se obrátí na specialistu není třeba se vitamíny nějak zvlášť "dopovat" ale otázkou je, jak kvalitní dnes potraviny jsou? Pro mě důležité hlavně u vegetariánů nebo veganů aby si tohle pohlídali :) N.

      Vymazat
  12. Tak tento článek je naprosto dokonalý! V oboru doplňků stravy pracuji, takže je to má oblíbená tématika a tak hezky zpracovaný článek jsem dlouho nečetla. Opravdu klobouk dolů, krásně napsané! Doplňky stravy jsou moc dobrá věc. :)
    Máš krásný blog, takže dávám odběr. Tento článek si snad i někde uložím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem dojatá! Teď jsem byla v časovém presu a čtu tak krásné komentáře. Tybrďo já nevím co na to říct! Děkuji. N.

      Vymazat
  13. Pěkně napsaný informativní článek! Já toho beru celkem dost, Céčko, Déčko, nějaká Béčka a mix zinku, vápníku a hořčíku, ze stravy totiž dostatek určitě nemám no :O Jo a tleskám za tu anglickou verzi, je to super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo, to budu ráda, když se mi dostane zpětná vazba na angličtinu, protože s ní se fakt peru a proto taky to psaní vázne. ale věřím, že jak budu zběhlík, tak budu vydávat častěji :) Ale zkrátka trvám na tom, abych informace předávala co nejvíce lidem. N.

      Vymazat
  14. Ďakujem za zdieľanie! Ja si vždy rôzne doplnky stravy a vitamíny nakúpim, no vydrží mi to asi tak týždeň a potom už ani neviem, že som nejaké chcela pravidelne užívať. Zvykla som si však dávať ráno aspoň šumivé, aj keď viem, že sa v tele tak dlho neudržia. :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za zpětnou vazbu! :) šumivým já vždy podlehnu :D přitom obsahem nejsou nic moc, ale chutnají mi :) N.

      Vymazat

Okomentovat